HRABKO: S vírusom sa nedajú robiť kompromisy, britský plán bol chybný
PREHRAŤ

HRABKO: S vírusom sa nedajú robiť kompromisy, britský plán bol chybný

K plneniu viacerých predvolebných sľubov sa nová vláda nedostane už kvôli koronavírusovej kríze. Jej hlavnou úlohou je ochrániť ľudí pred nákazou a ekonomiku pred kolapsom, hovorí J. Hrabko.

Bratislava 20. marca (Teraz.sk) – Úvahy o preskočení prvej fázy boja s koronavírusom a odkladanie razantných opatrení smerujúcich k obmedzeniu sociálnych interakcií ľudí, ktoré zaznievali na britských ostrovoch, neboli podľa publicistu Juraja Hrabka správne a dnes už menia stratégiu aj tam. „To je vidieť aj u pána Johnsona. Začal obmedzovať život v krajine, nejde to podľa toho plánu, čo prezentoval na začiatku,“ povedal Hrabko v Tablet.tv.

Aj keby sa z ekonomického hľadiska mohlo zdať výhodnejšie nechať epidémiu prebehnúť čo najrýchlejšie, politické náklady v podobe omnoho vyššieho množstva obetí, by podľa neho žiadna demokratická vláda niesť nemohla. „Je samozrejmé, že ekonomika padne na kolená, tá by padla tak či onak. Vlády sú tu na to, aby sa starali a eliminovali tieto ekonomické, sociálne a zdravotné dopady. S vírusom podľa mňa neexistuje žiadny kompromis, treba s ním bojovať,“ tvrdí Hrabko.

Nakoľko bol optimálny postup slovenských orgánov a inštitúcií, bude podľa Hrabka vhodné hodnotiť až po prekonaní krízy, teraz sa treba sústreďovať na boj s epidémiou.

V tejto súvislosti ocenil zmenu tónu diskusie o riešení krízovej situácie medzi odchádzajúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a nastupujúcim Igorom Matovičom (OĽaNO). „Okrem pár výnimiek vnímam spoločenskú atmosféru ako pozitívnu, ľudia si pomáhajú, šijú si rúška, často aj pre cudzích. Existuje kopa dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú s donáškovou službou. Politici boli jediní, ktorí sa vadili. A to ľudí vyrušovalo, politici z toho nemali žiadny pozitívny dosah. To je podľa mňa jeden z hlavných dôvodov, prečo sa od slovných prekáračiek ustúpilo,“ odhadol Hrabko.

Viac čítajte tu.