HRABKO: Susedné štáty na tom epidemiologicky nikdy nebudú tak ako my
PREHRAŤ

HRABKO: Susedné štáty na tom epidemiologicky nikdy nebudú tak ako my

Načo konať verejný výberový proces generálneho prokurátora, keď už dnes sa rozhodujú bez neho?, pýta sa v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 9. mája (Teraz.sk) - Argument premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), podľa ktorého môže Slovensko otvárať hranice vtedy, keď bude v okolitých krajinách stav pandémie nového koronavírusu taký priaznivý ako u nás, nie je podľa publicistu Juraja Hrabka realistický. "Okolité štáty už nikdy nebudú na tom tak, ako my. To sa nedá, to by sa u nás musela rapídne zvýšiť smrtnosť aj počet ochorení," povedal Hrabko v diskusii na Tablet.tv.

"V politických rozhodnutiach ohľadom otvárania hraníc bude záležať od vývoja politickej situácie, nie iba u nás, ale aj v okolitých krajinách. Podľa mňa sa nájde nejaký kompromis, jednostranne by to jeden štát robil zbytočne. Večne ale hranice zatvorené byť nemôžu," upozornil Hrabko.

Vzhľadom na dobrý vývoj so šírením nového koronavírusu na Slovensku sa od stredy 6. mája naraz spustili fázy 2 a 3 z plánu otvárania prevádzok. "Treba to vnímať pozitívne. Politický život vo všeobecnosti nie je odlišný od bežného, čokoľvek si naplánujete, život ide vlastným smerom a vy revidujete rozhodnutia. Tu nebol dôvod čakať ďalšie dva týždne, nie iba vzhľadom na situáciu na Slovensku, ale aj rozhýbavanie sa ekonomiky v susedných štátoch Európskej únie a vo svete. Bol to dobrý krok," reaguje Hrabko.

Viac čítajte tu.