HRABKO: Hranice s Českom ostávajú otvorené len z politických dôvodov
PREHRAŤ

HRABKO: Hranice s Českom ostávajú otvorené len z politických dôvodov

Je normálne a na Západe aj obvyklé, keď súd povie, ako skončilo hlasovanie. Len nesmie povedať menovite kto a ako hlasoval, povedal na margo verdiktu v kauze Kuciak publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 12. septembra (Teraz.sk) - Epidemiologická situácia v Rakúsku a najmä Českej republike je podľa publicistu Juraja Hrabka výrazne horšia, ako na Slovensku. „Ak nezatvárame hranice s Českom, kde už bolo za jeden deň viac ako tisíc nakazených a hranice s Rakúskom, má to iba politické dôvody, nie zdravotné. My sme museli nosiť rúška aspoň v obchodoch a MHD, v Ćesku a Rakúsku to ľudia nemuseli robiť. Tam sa k tomu pristupuje až teraz,“ povedal Hrabko 10. septembra v diskusii na Tablet.tv.

Aj keď Slovensko podľa Juraja Hrabka nevyužilo dostatočne letné mesiace na prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu a aktuálne opatrenia skôr ad hoc reagujú na vzniknutú situáciu, jar sme vďaka vláde Igora Matoviča (OĽaNO) a predtým Petra Pellegriniho (Hlas-SD) zvládli lepšie ako susedné štáty. Teraz podľa neho hrozí, že sa k nám nákaza bude dostávať od susedov.

„Opatrenia, aké sa robili na jar, dnes neplatia a podľa môjho názoru je to všetko chaotické,“ konštatuje Hrabko. „Bola e-karanténa, kontroly na hraniciach, meranie teploty. To dnes neexistuje. Aspoň námatkové kontroly a meranie teplôt na hranici malo ostať,“ tvrdí.

Na druhej strane, niektoré prijímané opatrenia podľa Hrabka nemajú zmysel. „Aký význam má povoliť zábavu do 23. hodiny? To sa čaká, že po tej diskotéke pôjde každý domov spať? Takéto obmedzenie nemá absolútne žiadny význam, buď to treba uťať úplne, alebo to treba povoliť, podľa toho, aká je epidemiologická situácia v danej lokalite,“ povedal.

Viac čítajte tu.