HRABKO: Ústavný súd môže nechať núdzový stav opraviť
PREHRAŤ

HRABKO: Ústavný súd môže nechať núdzový stav opraviť

Reformný materiál, ktorý pripravil minister financií Eduard Heger (OĽaNO), po ňom nikto nežiadal. A návrh Plánu obnovy, na ktorý sa čakalo, nepredložil, upozorňuje Juraj Hrabko.

Bratislava 10. októbra (Teraz.sk) – Ústavný súd (ÚS) SR spojil konania v prípade podania opozičných poslancov, aj Generálnej prokuratúry (GP) SR vo veci protiústavnosti vyhlásenia núdzového stavu do jedného a podľa publicistu Juraja Hrabka môže rozhodnúť aj tak, že síce identifikuje nedostatky, ale dá vláde čas na ich odstránenie. „Pravidlá nie sú úplne presné, vznikajú viaceré možnosti výkladu a súdy, vrátane ústavného, sú na to, aby rozhodovali. Bude iba dobre, ak vysvetlí, ako má vyhlásenie núdzového stavu vyzerať a čo všetko má obsahovať,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR.TV.

Napríklad v Českej republike podľa neho súd zrušil opatrenia úradu verejného zdravotníctva s tým, že také môže vydať len ministerstvo zdravotníctva, ale zároveň ministerstvu nechal priestor niekoľko dní, aby to mohlo napraviť.

„Ústavný súd by mal rozhodnúť do desiatich dní. Prinútiť ho nemôžeme, ale treba veriť, že do desiatich dní rozhodne. Uvidíme ako. Mňa bude zaujímať aj to, či môžu paralalelne bežať dva svety, teda mimoriadna situácia, aj núdzový stav,“ upozornil Hrabko, že aktuálne platia obidva režimy súčasne.

Zopakoval, že tentoraz už to vláda nebude mať také ľahké, ako to mala pri prvom vyhlásení núdzového stavu na jar. „Vtedy naozaj nikto nevedel, čo nás čaká. Všetci dobrovoľne rešpektovali všetky obmedzenia a nariadenia. Dnes ich už ľudia tak nerešpektujú, aj kvôli politike vlády,“ tvrdí Hrabko.

Viac čítajte tu.