HRABKO: Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy
PREHRAŤ

HRABKO: Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy

Ústavné pravidlá na Slovensku nehovoria nič o krátení volebného obdobia, upozornil v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 20. novembra (Teraz.sk) – Na rozdiel od Českej republiky, ktorá má možnosť skrátenia volebného obdobia hlasovaním ústavnou väčšinou poslancov zakotvenú priamo v ústave, ústavné pravidlá na Slovensku podľa publicistu Juraja Hrabka takúto možnosť nepoznajú. „Pritom štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy,“ upozornil v diskusii na TASR TV Hrabko.

Slovenskí poslanci tento problém doteraz riešili ad hoc prijímaním vždy nového ústavného zákona o krátení volebného obdobia. Podľa Hrabka by však takýto postup raz mohol naraziť na nesúhlasné rozhodnutie Ústavného súdu SR, ak by sa naň v tejto veci obrátil niektorý z oprávnených subjektov.

Hrabko tým reagoval na úvahy opozičných politikov o možnosti vyhlásenia predčasných volieb na základe hlasovania poslancov v parlamente, alebo hlasovania občanov v referende.

„Referendum je špecifické tým, že nemusíte ísť a hlasovať „nie“, nesúhlas môžete vyjadriť aj tým, že tam jednoducho nejdete. Doteraz bolo iba jedno platné referendum, konkrétne o vstupe do Európskej únie,“ poznamenal Hrabko na margo podmienky účasti viac ako polovice registrovaných voličov na úspešnom referende.

Na otázku, či sú poslanci hlasovaním povinní rešpektovať prípadné rozhodnutie občanov v referende, Hrabko reagoval, že poslanca nie je možné žiadnym spôsobom nútiť do konkrétneho hlasovania. Podľa Hrabka však závisí od formulácie prípadnej referendovej otázky, či o výsledku referenda vôbec budú alebo nebudú poslanci napokon hlasovať.

Viac čítajte tu.