HRABKO: O Najvyššom správnom súde hovoril už Ernest Valko
PREHRAŤ

HRABKO: O Najvyššom správnom súde hovoril už Ernest Valko

Pani prezidentka vypálila na vládny palác a to je asi všetko, komentoval v TASR.TV slovnú prestrelku medzi premiérom a prezidentkou publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) – Ústavné zmeny, ktoré v stredu (9.12.) schválil parlament, podľa publicistu Juraja Hrabka prinášajú pozitíva napríklad v zriadení Najvyššieho správneho súdu, ale aj negatíva, akým je najmä odňatie právomoci Ústavného súdu (ÚS) SR rozhodovať o súlade prijatých ústavných zákonov s ústavou. „O Najvyššom správnom súde hovoril už Ernest Valko. Toto je istým spôsobom napĺňanie jeho vízií,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR TV.

Ale napríklad podrobnosti ohľadom voľby ústavných sudcov podľa neho do ústavy nepatria, tie by mal riešiť obyčajný zákon.

Odňatie právomoci posudzovať súlad ústavných zákonov s materiálnym jadrom ústavy Ústavnému súdu SR môže podľa Hrabka spôsobiť problémy, ak by vyvstali sporné otázky. „A oni nastať môžu. Ak by napríklad parlament schválil ústavný zákon, podľa ktorého si premiér sám menuje členov svojho kabinetu, kto potom rozhodne, či platí to, čo je v ústave, teda že členov vlády na návrh premiéra menuje prezidentka, alebo platí to, by bolo v tom ústavom zákone?,“ pýta sa Hrabko.

Dodáva, že takýto rozpor medzi ústavným zákonom a ústavou v praxi vzniknúť nemusí, ale problém je už to, že vzniknúť môže a neexistuje súd, ktorý by ho mohol riešiť.

Viac čítajte tu.