HRABKO: Referendum môže zabrzdiť aj prezidentka
PREHRAŤ

HRABKO: Referendum môže zabrzdiť aj prezidentka

Osobne slovo skríning vynechávam, podľa môjho názoru ide opäť o povinné celoslovenské celoplošné testovanie antigénovými testami, povedal v TASR.TV J. Hrabko.

Bratislava 21. januára (Teraz.sk) – Aktivity smerujúce k referendu o predčasných voľbách môže podľa publicistu Juraja Hrabka okrem iných faktorov ovplyvniť aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má právo nechať referendovú otázku preskúmať ústavným súdom. „Ak ústavný súd povie áno, je povinná vyhlásiť referendum, v opačnom prípade nie je,“ odpovedal Hrabko v TASR TV na otázku, aké má prezidentka možnosti, ak jej petičný výbor odovzdá hárky s viac ako 350 000 platnými podpismi voličov.

Hlas-SD vyzval opozičné strany a niektoré spoločenské organizácie, aby nominovali zástupcov do petičného výboru za referendum o predčasných voľbách, odpoveď však bola vo väčšine prípadov negatívna. Predseda Smeru-SD Robert Fico označil postup Hlasu-SD za chybu z neskúsenosti a „neplatný pokus“ s tým, že podľa neho by mali petičný výbor tvoriť nestraníci a strany by mali iniciatívu iba podporovať. „Čo sa týka referenda, je na opozícii, ako si ho zorganizuje. Pán Pellegrini urobil chybu, z pohľadu z vonka by bolo omnoho vhodnejšie, ak by to bolo tak, ako formuloval Robert Fico,“ reagoval Hrabko.

Dodal, že akcia by tak získala menej stranícky nádych, čo by však nič nemenilo na tom, že ju v skutočnosti iniciujú opozičné politické strany.

Viac čítajte tu.