HRABKO: Opatrenia na hraniciach sú namieste, aj keď mali prísť skôr
PREHRAŤ

HRABKO: Opatrenia na hraniciach sú namieste, aj keď mali prísť skôr

Otvorenie škôl prinesie zvýšenie mobility a zvýšenie mobility vírusu pomáha, konštatoval publicista Juraj Hrabko v diskusii na TASR.TV.

Bratislava 13. februára (Teraz.sk) – Opatrenia, ktoré Slovensko od pondelka 15. februára zavádza hraniciach, sú podľa publicistu Juraja Hrabka namieste, ale prichádzajú neskoro. „Na druhej strane, vždy platí, že lepšie neskoro ako nikdy. Kontroly na hraniciach mali platiť už dávno, minimálne k námatkovým kontrolám sme mali pristúpiť už v lete 2020,“ povedal Hrabko v diskusii na TASR.TV.

Režim na hraniciach Slovenska sa sprísni, každý prichádzajúci bude musieť vyplniť registračný e-formulár bez ohľadu na krajinu, z ktorej prichádza a bude musieť nastúpiť do predĺženej 14-dňovej karantény. Výnimku budú mať pendleri a tranzitujúci, ktorí sa však budú musieť preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom.

Hrabko pripomenul, že Česká republika, s ktorou máme najväčšie historické aj osobné väzby, v lete 2020 výrazne znížila úroveň protipandemických opatrení a je vysoko pravdepodobné, že sa odtiaľ vírusová nákaza šírila aj na Slovensko. „Česi si užívali slobodu v najvyššej forme. Naše väzby sú veľké a hranice boli korzom,“ konštatoval Hrabko.

Viac čítajte tu.