HRABKO: V uvoľňovaní opatrení je priveľa chaosu a zmätku
PREHRAŤ

HRABKO: V uvoľňovaní opatrení je priveľa chaosu a zmätku

Jedna vec je Plán obnovy a druhá reálne čerpanie peňazí, očakávam podobný scenár ako v prípade eurofondov, povedal v TASR TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 1. mája (Teraz.sk) – Podobne ako v prípade zavádzania protipandemických opatrení na Slovensku, aj pri ich uvoľňovaní je podľa publicistu Juraja Hrabka priveľa chaosu a zmätku. „Napríklad od pondelka (26.4.) platia nové pravidlá, od štvrtka (29.4.) platia nové pravidlá a od budúceho pondelka (3.5.) platia zasa nové pravidlá,“ pripomenul Hrabko.

Osobne vníma ako príliš rýchle najmä tempo uvoľňovania pravidiel na hraniciach. Na druhej strane, pretrvávanie núdzového stavu pokladá Hrabko za neopodstatnené. „Ak si to zrátame, núdzový stav už trvá viac ako 200 dní. Ktorá schopná vláda by na to, aby riešila situáciu, potrebovala núdzový stav viac ako 200 dní?,“ pýta sa.

Hrabko pripomína, že núdzový stav sa má vyhlasovať len na nevyhnutnú dobu. Riešenie problémov súvisiacich s pandémiou môže podľa neho dlhodobo upravovať aj špeciálny zákon, aký prijala napríklad Česká republika, a nemusí byť neustále predlžovaný núdzový stav. „Ak sa bude o niekoľko rokov, s odstupom času, robiť analýza toho ako sme sa dokázali vysporiadať s vírusom, bude to pre túto vládnu garnitúru hanba,“ tvrdí Hrabko.

Viac čítajte tu.