HRABKO: Politici nemali riešiť Lasicov pohreb, kým sa neopýtali rodiny
PREHRAŤ

HRABKO: Politici nemali riešiť Lasicov pohreb, kým sa neopýtali rodiny

Ústava doteraz poznala štyri oblasti, v ktorých sa referendum nemôže konať a ÚS SR doplnil ústavu ešte o ďalšiu oblasť, že sa nemôže konať referendum o predčasných voľbách, povedal J. Hrabko.

Bratislava 25. júla (TASR) – Politici vôbec nemali riešiť otázky, či má alebo nemá mať Milan Lasica štátny pohreb, prípadne či má byť vyhlásený štátny smútok pred tým, ako sa opýtali na názor jeho rodiny. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Nekritizujem politikov za to, že vyjadrili sústrasť a ocenili prínos Milana Lasicu, to je úplne v poriadku, ale to či má byť štátny smútok alebo štátny pohreb, to sú veci, ktoré treba v prvom rade najprv konzultovať s rodinou. A treba rešpektovať želanie rodiny,“ zdôraznil Hrabko.

Lasica podľa neho v priebehu svojho života vybudoval dielo, ktoré slovenskú kultúru výrazne ovplyvnilo. „Spolu s Julom Satinským, Jarom Filipom, ale aj každý zvlášť, boli pre ľudí z viacerých generácií akýmsi národným pokladom. Podobne ako Česi majú ako národný poklad Voskovca a Wericha, prípadne Miroslava Horníčka,“ zdôraznil Hrabko.

Dôvodov, prečo bol Milan Lasica pre Slovákov taký dôležitý, je podľa Hrabka mnoho. „Ale jeden z tých hlavných je, že Milan Lasica nebol celebrita, ale osobnosť,“ dodal Hrabko s tým, že vie pochopiť želanie rodiny nemať z pohrebu mediálnu a politickú udalosť.

Viac čítajte tu.