ZÁZNAM: TK strany SaS
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK strany SaS

Pozrite si záznam.

SaS vyzýva premiéra na odchod, R. Sulík je ochotný ponúknuť svoju funkciu


      Bratislava 15. marca (TASR) - Strana SaS vyzýva premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na odchod z funkcie. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany a vicepremiér Richard Sulík, ktorý v prípade potreby ponúkne svoju funkciu ministra. Sulík nevylúčil odchod SaS z vlády, ak Matovič neodstúpi. Premiér sa má rozhodnúť do budúcej stredy (24. 3.). SaS naďalej odmieta predčasné voľby a na poste šéfa kabinetu by si vedela predstaviť ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO).
      Premiér Matovič podľa Sulíka nie je schopný manažovať vládu a nedodržiava dohody. "Nedá sa takto ďalej fungovať, pre zachovanie vlády na súčasnom pôdoryse je možný len odchod Matoviča. Vyzývame premiéra na odstúpenie. Ak neodíde, sme pripravení odísť z vlády," vyhlásil Sulík.
      Matovič s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) podľa neho nezvládli boj s pandémiou, kritizuje chaos pri vládnutí. Podotkol, že premiér rozdeľuje spoločnosť a nedôveruje mu vysoké percento ľudí. Za najlepšie riešenie súčasnej situácie považuje Sulík, aby žiaden predseda koaličnej strany nebol súčasťou kabinetu. Sulík požiadal o stretnutie aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, s ktorou chce diskutovať o ďalšom postupe.
      Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali na tom, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády.