BUŽEK: Z „čiernej diery“ Európy sme sa stali premiantom tohto regiónu
PREHRAŤ

BUŽEK: Z „čiernej diery“ Európy sme sa stali premiantom tohto regiónu

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol generálny riaditeľ Politickej sekcie na MZV a EZ SR Roman Bužek.

Americká ministerka zahraničných vecí Madeleine Albrightová v roku 1997 nazvala Slovensko „čiernou dierou Európy“, po roku 1998 sme sa však stali premiantom nášho regiónu, dokázali sme odstrániť zaostávanie za našimi susedmi ohľadom vstupu do NATO a EÚ, v niečom sme ich aj predbehli - ako jediní v regióne sme zaviedli euro, tvrdí Roman Bužek.

„Obraz Slovenska sa výrazne zlepšil, ale nie je to otázka obrazu, ale reality, aká v štáte existuje – a tá sa zmenila a zlepšila,“ myslí si slovenský diplomat.

Zahraničnú politiku ľudia v minulosti často vnímali ako niečo vzdialené a odtrhnuté od ich životov, tvrdí R. Buzek a dodáva, že to nie je pravda, pretože „všetci sme veľmi bezprostredne ovplyvňovaní zahranično-politickou situáciou“.

 Aj preto je podľa neho správne, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok v nedávnom prejave v NR SR označil hlavné potreby a záujmy v oblasti zahraničnej politiky ako „desatoro“.  Ide o desať bodov, ktoré sa dajú ľahko zapamätať a ľahko vysvetliť aj pre širšiu verejnosť, dodáva R. Bužek.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom, v ktorej diskutuje so svojím hosťom najmä o „desatore“ slovenskej zahraničnej politiky.