FÁBRI: Verím, že Slováci sa zjednotia a budú zodpovední ako na jar
PREHRAŤ

FÁBRI: Verím, že Slováci sa zjednotia a budú zodpovední ako na jar

Pavol Demeš na diaľku diskutuje s architektom, vysokoškolským pedagógom Aurelom Fábrim, ktorý sa v septembri vrátil na University of Nottingham v čínskom meste Ningbo.

„Prvú vlnu pandémie som prežil na Slovensku a videl som, ako krásne tu ľudia reagovali, ako držali pohromade, pomáhali si a ako boli zodpovední pri plnení všetkých opatrení, ktoré boli vtedy vyhlásené,“ tvrdí Aurel Fábri a dodáva, že práve vďaka tomu sa Slovensko z prvej vlny pandémie dostalo a bolo jednou z najzodpovednejších krajín na svete.

„Od tej doby sa však toho veľa zmenilo. Ľudia na jar striktné opatrenia dodržiavali a prinieslo to skvelé výsledky,“ myslí si Fábri.

Čína sa uzavrela pred svetom a podarilo sa jej celý priestor krajiny „vyčistiť“ od vírusu COVID-19, vysvetľuje Fábri. Život v Číne v súčasnosti je podľa neho veľmi podobný tomu, ktorý bol pred pandémiou, každý človek má však zdravotný kód, ktorým sa musí preukázať pri vstupe do verejných priestorov.  „Rúška sú doporučované, ale nie vyžadované,“ dodáva Fábri.

Cesty čínskych obyvateľov do zahraničia sa nedoporučujú, pretože Čína je momentálne jedno z najbezpečnejších miest na svete, vysvetľuje Fábri. „Číňania si uvedomujú, že návrat zo zahraničia po vycestovaní by mohol byť komplikovaný,“ dodáva.

Pozrite si celý rozhovor Pavla Demeša s Aurelom Fábrim.