M. Vášáryová: Z kauzy „Sputnik V“ by sme nemali vyvodzovať predčasné voľby
PREHRAŤ

M. Vášáryová: Z kauzy „Sputnik V“ by sme nemali vyvodzovať predčasné voľby

Hosťkou Pavla Demeša v relácii SVET bola bývalá diplomatka a politička Magda Vášáryová.

Bratislava 5. marca (TASR.TV) - Všetci by sme si mali klásť otázku, či teraz treba úplne zmeniť politické pomery na Slovensku, alebo si povieme, že treba naňho (premiéra Igora Matoviča) dávať väčší pozor, vyhlásila na margo nákupu vakcín Sputnik V bývalá diplomatka a politička Magda Vášáryová. „Ja by som nebola za to, aby sme z tejto kauzy urobili predčasné voľby,“  myslí si Vášáryová.

Z hľadiska diplomacie nastala pri kauze nákupu ruských vakcín chyba prvýkrát už vtedy, keď premiér Igor Matovič začal spomínať „pána Kirilla“. „Už vtedy malo slovenské ministerstvo zahraničných vecí zasiahnuť,“ myslí si prvá slovenská veľvyslankyňa v ére samostatného Slovenska Magda Vášáryová.

„V západnom svete sa málokedy stáva, aby sa profesionálny diplomat stal ministrom a potom sa vrátil do diplomacie... U nás to bol Eduard Kukan, ale ten sa stal členom politickej strany a jej podpredsedom. To malo veľkú výhodu, že pán Kukan ovplyvňoval vnútorostranícku debatu o zahranično-politickom  smerovaní Slovenska... Aj pre svojich partnerov bol človekom, ktorý mal silnú politickú pozíciu vo vnútri krajiny... Preto pozorujem pána (Ivana) Korčoka, ktorý je mimoriadne skúsený človek a profesionál a držím mu palce... Problém je, že nie je členom tej politickej strany, ktorá ho nominovala,“ myslí si M. Vášáryová.

Krok Ivana Korčoka, ktorý sa ospravedlnil ukrajinskej strane za vyjadrenia premiéra I. Matoviča o Zakarpatskej Ukrajine, považuje bývalá diplomatka za správny. Podľa nej následný ospravedlňujúci tweet premiéra nestačí. „Ťažko je to ale vnútiť človeku, ktorý necíti zahraničnú politiku a ani mu na tom nezáleží. Preto hovorím, aby sme prestali riešiť takého ´excesy´ a začali pripravovať Slovensko na to, že je európskou krajinou,“ tvrdí bývalá diplomatka. Ako uviedla, väčšina slavianofilov v Rusku nikdy nebola, predstava o Rusku je iná, než skutočnosť, aké Rusko naozaj je.

Pozrite si rozhovor Pavla Demeša s prvou slovenskou veľvyslankyňou a prvou štátnou tajomníčkou rezortu diplomacie Magdou Vášáryovou, dozviete sa viac nielen o tom, ako sa zmenila pozícia žien v diplomacii, ale aj o jej práci predsedníčky najstaršej mimovládnej organizácie Živena.