Pápež v SR: František si vybral Luník IX sám, približuje jeho program Ocilková
PREHRAŤ

Pápež v SR: František si vybral Luník IX sám, približuje jeho program Ocilková

Hosťkou v relácii SVET s Pavlom Demešom bola koordinátorka Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre napomáhanie pastorácie Rómov Renáta Ocilková.

 

Bratislava 8. september (TASR) - Pápež František si vybral košické sídlisko Luník IX sám, prichádza k bežnému človeku a nevyberá si elitu spoločnosti, pričom tým poukazuje na "rovnakú dôstojnosť každého človeka". Uviedla to koordinátorka Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre napomáhanie pastorácie Rómov Renáta Ocilková v relácii Svet s Pavlom Demešom.

"Som dojatá, že (František) prichádza na zabudnuté miesta a vyhľadáva ľudí na okraji spoločnosti," uviedla odborníčka na rómsku problematiku. Ocilková to pripisuje faktu, že pápež pochádza z Južnej Ameriky a pozná chudobu. "Mne to pasuje do jeho pontifikátu, pretože pápež František prekvapuje od začiatku," dodala.

Koordinátorka tiež priblížila plánovaný program 14. septembra na Luníku IX, kde budú premietané videá o rómskych pastoračných dielach. Potom bude nasledovať svätá omša o 11.00 h. Popoludní bude pokračovať kultúrny a duchovný program, počas ktorého vystúpi miestny školský spevácky zbor, a počas dvojhodinového duchovného pásma budú rozoberané témy spojené s mottom samotnej návštevy svätého otca "S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom".

"Budeme sa venovať témam: materstvo, práca, väzenie, život Ježiša a s tým spojená nádej. Na každú jednu tému bude modlitba, zamyslenie, svedectvo a tanečný obraz rómskeho folklórneho súboru," uviedla Ocilková.

Modlitby a spevy budú vedené v Slovenčine a Rómčine. "Počas samotnej polhodinovej prítomnosti pápeža sa budeme modliť Otčenáš po rómsky, následne zaznejú svedectvá pekných životných príbehov Rómov. Potom očakávame príhovor Svätého otca," priblížila Ocilková.

Koordinátorka tiež poukazuje na zadosťučinenie ľudí, ktorí pracujú s Rómami a "slúžia na okraji spoločnosti". Podľa nej majú málo vďaky či obdivu a stávajú sa vylúčení. Preto túto symbolickú návštevu považuje za ocenenie ich práce.

Ocilková verí, že návšteva pohne ľuďmi, aby si uvedomili, že majú medzi sebou chudobných, ktorých by si mali všimnúť a pomôcť im. V tejto návšteve tiež vidí vďaka veľkému mediálnemu záujmu príležitosť priniesť svedectvo o živote Rómov.

Rómskej problematike sa Renáta Ocilková venuje 12 rokov. Najprv sa pod záštitou KBS venovala Rómom v osadách dobrovoľnícky, kde organizovala odborné prednášky na podporu čitateľskej a finančnej gramotnosti, či rodičovských zručností. Na základe týchto skúseností si ju neskôr KBS vybrala, aby koordinovala pastoračné projekty.