HRABKO: Ak by SaS odišla z koalície, okamžite by vznikla nová koalícia
PREHRAŤ

HRABKO: Ak by SaS odišla z koalície, okamžite by vznikla nová koalícia

Páni Kočner a Rusko výrazne precenili seba a podcenili súpera, ktorým bol americký majiteľ súkromnej televízie, komentoval J. Hrabko rozsudok v zmenkovej kauze.

Bratislava 16. januára (Teraz.sk) – Ak by SaS odišla z vládnej koalície, okamžite by sa vytvorila nová koalícia na báze strán OĽaNO, Sme rodina a hnutia Za ľudí, ktorá by v parlamente disponovala väčšinou 82 poslancov. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Strana Richarda Sulíka podľa neho, na rozdiel od roku 2012, kedy padla vláda Ivety Radičovej, nemá toľko poslancov, aby svojim prípadným odchodom spôsobila predčasný koniec volebného obdobia.

Ak by premiér Igor Matovič myslel vážne svoje slová o tom, že dlhodobé spory je potrebné „už raz rozseknúť, lebo takto sa už fungovať nedá“, podľa Hrabka by mohol SaS požiadať o výmenu osoby na poste ministra hospodárstva.

„Ak mu strana nevyhovie, má možnosť požiadať prezidentku, aby ministra odvolala. A bude na rozhodnutí SaS, čo urobí. Či kvôli jednej osobe vo vláde opustí vládnu koalíciu. Ak im bude lepšie v opozícii spolu so Smerom-SD, Hlasom-SD a ĽS NS, tak pôjde do opozície, ak nie, bude hľadať cestu ako sa rozumne dohodnúť,“ tvrdí Hrabko.

Na druhej strane, podľa Hrabka premiérovi formát štvorkoalície, aj účasť Richarda Sulíka vo vláde v skutočnosti do istej miery vyhovuje. Hoci sa tón koaličných hádok podľa Hrabka už ani nedá politologicky komentovať, hlasovania v parlamente koalícii bez problémov prechádzajú. „Premiér nie je vládca, tiež sa musí dohodnúť. A často sa mu to aj darí, čoho dôkazom sú spoločné hlasovania v parlamente,“ poznamenal Hrabko.

Viac čítajte tu.